Schade groter, risico groter, je privégegevens op straat

1 minuut leestijd

Overal waar je je aanmeldt, laat je informatie over jezelf achter. Maar waar veel mensen niet bij stilstaan is dat het delen van bijvoorbeeld je naam, adres en telefoonnummer risico's met zich meebrengt. Echter blijkt uit een onderzoek van Susanne van 't Hoff-de Goede, die bij De Haagse Hogeschool onderzoek heeft gedaan naar cybercrime, dat veel mensen zich niet druk maken over het feit dat hun gegevens op straat kunnen zijn beland. Ze voelen daar immers niet direct de gevolgen van. Maar als je ziet hoe vaak datalekken bij bedrijven en organisaties voorkomen en hoe groot sommige datalekken zijn, dan is de kans groot dat ook jouw gegevens ooit gestolen zijn.


Mensen die slachtoffer worden hebben vaak grote financiële schade en stress als gevolg. In eerste instantie merk je er niets van. Zelfs als iemand je probeert op te lichten, hoef je nog niet door te hebben dat jouw gegevens eerder gestolen zijn. De diefstal van gegevens hoeft dus niet hinderlijk te zijn. Maar dat geheel bouwt zich op en zal vaak later alsnog een probleem worden. Het brengt onzekerheid met zich mee. Zo kan iemand bijvoorbeeld dan met jouw gegevens online producten bestellen en die onderscheppen bij een ophaalpunt. Sommige slachtoffers kunnen uiteindelijk wel bewijzen dat zij het niet waren. Maar dan is het kalf al verdronken.


Waakzaamheid is slim. Criminelen brengen verzamelde data samen en sturen zo steeds slimmere mails en berichten waar je veel makkelijker kunt intrappen. Inmiddels zijn er zo veel bedrijven die hebben datalekken hebben gemeld van persoonlijke gegevens dat je eigenlijk geen keuze meer hebt en gewoon heel goed moet opletten.

woensdag 1 september 2021