Privéadressen Kamerleden op straat door datalek Kamer van Koophandel

1 minuut leestijd

Niemand is veilig. Ook politici niet. Een lek bij de Kamer van Koophandel (KvK) en ineens zijn 1.800 privéadressen van Kamerleden publiek beschikbaar. Kamerleden van D66, Bij1 en GroenLinks. Ook politieke jongerenpartijen zoals Dwars en studentenvakbond LSVB zijn getroffen.


De KvK heeft alle betrokken per brief op de hoogte gebracht en heeft melding van de datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan.


Vanuit diverse kanten kwam er direct veel reactie. Ook de adressen van ZZP’ers zouden niet veilig zijn. Er gaan nu meer autorisaties en controles plaatsvinden.


Na de blunder heeft de KvK ook nog ontdekt dat nog meer uitgeschreven oud-advocaten nog autorisatie hadden om privéadressen op te vragen. In 92 gevallen is ook na uitschrijving nog gebruikgemaakt van de toestemming om adressen op te vragen. De KvK onderzoekt dit nog verder.


Maar het beeld is wel duidelijk. De gegevens van privépersonen, burgers en zelfs Kamerleden zijn niet veilig. Persoonsgegevens zijn overal aanwezig. Elke houder/bewaarder van persoonsgegevens moet er daarom goed mee omgaan. Dat geldt voor bedrijven en voor verenigingen. Klanten, burgers en leden verwachten dat en hebben daar recht op. De AVG wetgeving en oplossingen zoals AVG-Programma zijn er niet voor niets.

woensdag 1 september 2021